Ark van Kiek

De oude woonboot van Kiek van der Poel was hard aan vervanging toe. Ze besloot de bestaande opbouw te slopen en te vervangen voor een nieuwe. Op deze manier kon Kiek haar droom verwezenlijken om zelfvoorzienend te gaan wonen, dicht bij de natuur. Haar wensen waren eenvoudig, ze had eigenlijk alleen behoefte aan een tafel en een bad.

Rooijakkers Architecten kwam snel tot een helder concept: een open, loft-achtige, plattegrond met over de volledige lengte van de boot een meubel met daarin de keuken en de badkamer. Boven het meubel kwam een doorlopend panorama-raam om in de hele woonboot, ook als je kookt of in bad zit, te kunnen genieten van het uitzicht over het meer. Omdat Kiek al wist hoe het was om op deze plek te wonen, koos ze bewust voor een terras aan de zonnige en meer beschutte walkant in plaats van aan de waterkant. De verdiepingshoge glasgevel aan de walkant kreeg een harmonica-pui die helemaal opengevouwen kan worden, waardoor je als het ware buiten woont.

Aan de kopkanten van de boot is de vloer verhoogd. De verhoogde ‘opkamer’ is een gezellige zitplek waar je, grenzend aan het avondterras, kunt genieten van de ondergaande zon. De ruimte eronder doet dienst als berging en wasruimte. Aan de achtersteven is, in plaats van een slaapkamer, een verhoogde ‘bedstee’ gemaakt die in verbinding staat met de open badkamer. Passend bij het eenvoudige concept is het interieur in één materiaal uitgevoerd: zowel wanden, plafonds als meubels zijn gemaakt van populieren multiplex.

Door zelf mee te bouwen lukte het de plannen, ondanks een beperkt budget, te realiseren. Kiek heeft zelf de oude opbouw gesloopt, en daarbij zoveel mogelijk materiaal hergebruikt. In de nieuwe opbouw heeft ze o.a. de gevelisolatie en de gevelbetimmering aangebracht en al het binnenschilderwerk gedaan. 

De Ark van Kiek is super duurzaam: een water-warmtepomp in het meer, zonnepanelen op het dak en van het gas af. Duurzaamheid gaf ook de doorslag bij de keuze om de bestaande betonbak te repareren in plaats van te vervangen voor een nieuwe. De opbouw is gebouwd in houtskeletbouw, met als technisch hoogstandje de houten vakwerkligger boven het 12-meter lange panorama-raam.
Met deze nieuwe ark heeft Kiek met enorm veel energie en betrokkenheid op haar geliefde plek aan het Vennemeer een woonruimte gerealiseerd die perfect past bij haar levensstijl en idealen.

Programma
Woonboot, nieuwe opbouw op bestaande betonbak
Locatie
Vennemeer, Oud Ade
Opdrachtgever
Kiek van der Poel
Opgeleverd
2020
Partners
Timmerbedrijf hoga, Kiek van der Poel met familie en vrienden
Publicatie
Bouwwereld