DJ’s Garden

Het penthouse in de voormalige waterzuiveringstrommel in Amsterdam-West is uitgebreid met een bijzondere daktuin en dakpaviljoen: DJ’s Garden.

Het penthouse was al een bijzondere woning met speciale plattegrond; een naar binnen gekeerde woning met enkel een daklicht en een rondgang van ruimten langs de gevels. De bewoners misten nog een ruimte waar het mogelijk was ten volle van zowel de omgeving als het weer te genieten. DJ’s Garden biedt de bewoners een buitenkamer met een natuurlijk klimaat en geweldig uitzicht. Aan de oostkant is de blik gericht op stedelijke hoogbouw en het spoor, aan de westkant op het Kröller-Müller park en de Sloterplas.

Door gebruik te maken van het volledige dakoppervlak kon het woongenot worden verdubbeld. Het paviljoen staat midden in een groen dak met planten, mossen, sedums en een vijver en is te bereiken met trappen vanaf de zijterrassen. De tuinkamer wordt dankzij glas in het dak passief verwarmd en kan worden afgesloten van de wind door grote buitengordijnen. Deze gordijnen beschermen tegen inkijk en zijn tevens een middel om ruimten op maat te maken: kleine ruimten voor intieme momenten en grote ruimten voor DJ-party’s, een uitdrukkelijke wens van de bewoners.

Alle gebruikte materialen en constructies zijn sober, eerlijk en puur. De uitvoering is even eigentijds als ambachtelijk verfijnd. Zo is het dakglas onzichtbaar gedetailleerd boven de houten liggers en loopt het regenwater door de thermisch verzinkte kolommen onder het dek de daktuin in.

Door het dakoppervlak te vergroenen is niet alleen het wooncomfort van de bewoners vergroot, maar ook het klimaat in de woning. Bovendien draagt deze groene daktuin ook bij aan de biodiversiteit, de waterberging en de luchtkwaliteit – kortom de leefbaarheid – in de stad.

Programma
Buitenkamer
Locatie
Tretjakovlaan, Amsterdam
Opdrachtgever
Mevr. Heres en Dhr. Verbakel
Opgeleverd
2009
Partners
ingenieursbureau Boorsma, Drachten / Bouwbedrijf van Braam Minnesma, Wormerveer / Hoek hoveniers, Amsterdam