Paviljoen Heidezicht

Paviljoen Heidezicht ligt aan de rand van de Bussumerheide en markeert de overgang van de bebouwing van de wijken Ooster-eng en Wester-eng naar het prachtige heidegebied Goois Natuur Reservaat. Het paviljoen geeft toegang tot een omsloten speeltuin, waar kinderen heerlijk in de natuur kunnen spelen terwijl de ouders een onbezorgd kopje koffie drinken.

Met een opvallende rieten kap die twee gesloten gebouwdelen aan elkaar verbindt is het paviljoen een bijzondere ontmoetingsplaats voor mens en natuur. Als een blad is het dak over een open ruimte gelegd. Zo is er optimaal uitzicht en overzicht, zodat er een veilige plek ontstaat voor de bezoekers, groot en klein.

De kracht van het ontwerp zit in de eenvoudige hoofdvorm van het gebouw waarmee zichtlijnen worden versterkt en het daglicht optimaal kan worden gevangen. De platte- grond bestaat uit twee gesloten volumes met ronde hoeken, waarin zich de keuken, berg- ing en toiletten bevinden. Daartussen is een rechthoekige, open ruimte gelaten die is voorzien van een opvallende, rietgedekte overkapping op houten liggers. De glazen koppen van de overkapping zorgen voor extra daglichttoetreding en geven zicht op de boomkruinen, die het gebouw lijken te omarmen. 

In de detaillering en inrichting van Paviljoen Heidezicht zijn verrassende accenten gelegd die de relatie met de natuur benadrukken. De houten handgrepen van de glazen deuren zijn gemaakt in de vorm van eekhoorns en zwaluwen. De toiletten laten een speelse rij van in hoogte oplopende wasbakken en spiegels zien. En de silhouetten van dieren op de gestucte buitengevels vragen ook om ontdekt te worden.

Programma
Nieuwbouw horeca paviljoen 230 m2
Locatie
Randweg 203, Bussum
Opdrachtgever
Gemeente Bussum
Opgeleverd
2012
Partners
Pieters Bouwtechniek, Utrecht \ Nieman-Valk technisch adviesbureau, Putten \ Slokker bv, Almere
Fotografie
Jeroen Musch