Inori Werkplaats voor Cultuur & Communicatie

In het Gelderse Eefde, aan de weg naar Gorssel, ligt de hofstede Enkzicht. Deze monumentale boerderij uit 1851 herbergt zowel het RAIA, Regionaal ArchitectuurInitiatief Achterhoek als Inori, Werkplaats voor Cultuur en Communicatie.

Waar het voorhuis van de boerderij vooral statig oogt, ademt het achtererf met de pomp, de oude wilg en de hooischuur vooral een serene rust uit. Deze idyllische setting vormt het ideale decor voor de meerdaagse workshops van Inori. Los van de dagelijkse hectiek wordt hier, door onder andere kringgesprekken en yoga-sessies, de groepsdynamiek onder de loep genomen. 

Om hier goed in te kunnen voorzien is de deel geschikt gemaakt voor zowel de sessies, als voor de overnachtingen. Door eerst de ruimte volledig te strippen van alle onnodige toevoegingen heeft ze weer haar oorspronkelijke helderheid teruggekregen. 

Voor de groepssessies is een vrijstaande, iets opgetilde, ruimte tussen de gebintestijlen geplaatst. De ruimte is afgesloten door transparante lamellen zodat deze zowel als ruimtelijk én als intiem ervaren wordt. Bovenop de sessie-ruimte is een plek gecreëerd waar de kringgesprekken gehouden worden. Op deze bijzondere plek bovenin de traditionele kap, ervaar je de sacrale kracht van de prachtige kapconstructie. 

In de zijbeuken zijn verrijdbare slaapunits geplaatst. De losse units bevatten elk twee afzonderlijke slaapplekken. Bovenop deze eigentijdse bedsteden is voor de cursisten ruimte voor zelfreflectie. 

Alle invullingen zijn bewust los gehouden van de bestaande spantconstructie. Door een eenvoudige opzet en het gebruik van voornamelijk houten steigerdelen en constructiemultiplex wordt qua eenvoud én qua uitstraling aangesloten bij de oude ambachtelijke schuur, én worden de cursisten uitgedaagd hun vaste levenspatroon te doorbreken.

Programma
Werkplaats voor cultuur en communicatie
Locatie
Zutphenseweg 59, Eefde
Opdrachtgever
Particulier
Opgeleverd
2008
Partners
Baakbouw timmerwerken en interieurbouw, Baak