Kantoorvilla CeeCee20

Na de vuurwerkramp in 2000 is in de Enschede wijk Roombeek een nieuwe wijk verrezen met woningen, winkels, culturele voorzieningen en bedrijven. Het voormalige brouwerij terrein van Grolsch herbergt nu de creatieve campus, ook wel CeeCee genoemd. Rooijakkers Architecten heeft op deze plek een kantoorvilla ontworpen, een gebouw dat mensen stimuleert om vrij te denken en tot creatieve oplossingen te komen. In zeer goede samenspraak met de opdrachtgever is het een gebouw geworden met een geborgen sfeer die tegelijkertijd opvallend en bescheiden wil zijn. De tuin is in samenwerking met Piet Oudolf ontworpen als een buitenkamer waar op mooie dagen gewoon gewerkt kan worden.

Bezoekers van het nieuwe kantoor CeeCee 20 stappen al op de grens van het perceel in een andere wereld. Het ontwerp vormt een opvallende verschijning in het ontwikkelingsplan Op de Brouwerij in Enschede. Rond een bijzondere, omsloten tuin is werkruimte gerealiseerd voor vier creatieve bedrijven, die elk een eigen plaats in het plan hebben gekregen. Er is ook een workshopruimte, ‘het kraaiennest’, die bewust alleen te bereiken is via een buitentrap om de werknemers even uit de kantoorsfeer te halen.

Het geometrische gevelpatroon van de twee aan elkaar verbonden bouwdelen valt direct op: de compositie van de 480 zelfdragende houten kozijnen lijkt bijna nonchalant om de vloeren gedrapeerd. De verschijningsvorm van CeeCee 20 komt echter juist voort uit een tot op de millimeter uitgekiende detaillering van de verschillende bouwelementen, waarmee een subtiel spel tussen open en dichte geveldelen wordt gespeeld.

De vanzelfsprekendheid en begrijpbaarheid van de kantoorvilla is het resultaat van een intensieve samenwerking van de verschillende betrokken disciplines die hun vakman- schap met dit project tonen. Aan elk detail is af te lezen dat het streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit – binnen de budgettaire, stedenbouwkundige en bouwtechnische restricties – het resultaat is van de energie van alle betrokkenen, van opdrachtgever via architect naar de aannemende partijen.

Programma
Kantoorruimte 750 m2
Locatie
Moutlaan 20, Roombeek, Enschede
Opdrachtgever
Present Media / online strategists
Opgeleverd
2012
Partners
Piet Oudolf, Hummelo \ Wiggers Ingenieursbureau, Varsseveld \ Aannemersbedrijf Kormelink, Rietmolen
Fotografie
Jeroen Musch
Publicatie
de Architect, Bouwwereld, Houtwereld, Houtblad
CeeCee20_deArchitect_Juni2013-40