Kinderboerderij Engbergen

Daar waar de Oude IJssel ons land binnenstroomt, is een nieuwe ontmoetingsplaats voor mens en dier gebouwd: kinderboerderij Engbergen. Het programma voor een multifunctionele kinderboerderij is samengevat in een cirkelvormige plattegrond, met in het centrum een plek voor educatie en bijeenkomsten en daaromheen de dierenverblijven en ondersteunende ruimten (sanitair, keukenblok, berging). Alle functies van de kinderboerderij zijn daarmee samengebracht onder hetzelfde dak. Het ronde gebouw neemt haar plaats in zonder de ruimte eromheen in te delen en voegt zich naar de omgeving. 

Een radiale constructie met grote gelamineerde houten spantbenen reikt vanuit het gevelvlak tot aan de grote licht- en luchthapper in het midden. Als bekleding van het dakoppervlak is gekozen voor beplanting met grassen en bloeiende planten. De frisse rode kleur waarmee het dakoverstek is geaccentueerd, maakt het gebouw tot een uitnodigend en stoer baken in het groen.

De gevel is ontworpen als een open-latten-structuur, voor natuurlijk licht en lucht. Vrijwel alle gevelvlakken zijn vormgegeven als deur en kunnen dus naar gelang het weer en de activiteit worden geopend. Met deze geheel te openen gevel zijn het overzicht, in- en uitzicht geoptimaliseerd. De rode deuren maken, als ze open staan, een sterk uitnodigende gebaar naar de omgeving.

De kinderboerderij Engbergen is opgebouwd en ingericht met natuurlijke, stoere materialen en daarmee een prachtige plek voor mens en dier om te leren én te genieten van de natuur en elkaar. 

Dit project won de ArchitectuurPrijs Achterhoek 2013 ( publiek 1e prijs, jury 2e prijs )

Programma
Natuur-Milieu-Educatiecentrum en Kinderboerderij, 275 m2
Locatie
Ulfseweg, Gendringen
Opdrachtgever
Gemeente Oude IJsselstreek
Opgeleverd
2012
Partners
Pieters Bouwtechniek, Utrecht \ Bouwbedrijf Klanderman, Varsseveld \ Nieman-Valk technisch adviesbureau, Putten
Prijs
ArchitectuurPrijs Achterhoek 2013 ( publiek 1e prijs, jury 2e prijs )