Nassauplantsoen

De jaren 60 gezinswoning aan het Nassauplantsoen in Soest is voorzien van een strakke houten aanbouw met diepliggende ramen voorzien van strakke cortenstalen kaders. Het was oorspronkelijk een standaard Nederlandse twee-onder-een-kap-woning. Door toevoeging van een extra meter uitbouw zijn er in het interieur compleet andere ruimtes ontstaan: op de begane grond een royale eetkeuken en op de verdieping een extra grote slaapkamer.

Op diverse strategische plekken zijn opvallende overhoekse ramen ontworpen. Achter de houten latten is vanuit de keuken ook een onopvallend ‘spiekraam’ gemaakt naar de straat.

Een cortenstalen buitenkast is meegenomen in het ontwerp. De kast doet dienst als opbergplek voor containers en haardhout, maar ook als plantenbak en beschutting voor het hoog gelegen terras. Om binnen en buiten meer met elkaar te verbinden, vormt de buitenkast als het ware een voortzetting van het keukenaanrecht.

De uitbreiding aan het Nassauplantsoen is geen standaard aanbouw, maar een aanbouw die naast extra woonoppervlak ook ruimtelijke en esthetische meerwaarde geeft. Een bescheiden ingreep, maar wel een die opvalt.

Programma
Woninguitbreiding
Locatie
Nassauplantsoen 12, Soest
Opdrachtgever
Fam. Van der Kolk - Greven
Opgeleverd
2013
Partners
Pieters Bouwtechniek, Utrecht \ T.J. Van de Belt, Leusden