Woninguitbreiding Park Voorn

Park Voorn is een rijksmonument. De hoeve met akkers en weilanden uit de 12e eeuw ontwikkelde zich tot een kasteel “t Huys te Voorn” met bijgebouwen en een tuin in de 19e eeuw. Van de oorspronkelijke bebouwing restte nog slechts de tuinmanswoning en twee duiventorens. Het landschap is echter beter bewaard gebleven. Slingerende waterpartijen, bomengroepen en hoogteverschillen maken van het park een bijzonder gebied.

De bewoner van de monumentale tuinmanswoning aan de rand van het park wilde de woning uitbreiden. Rooijakkers Architecten maakte een ontwerp voor een uitbreiding met een dak dat de woning aan de achterkant beschermt tegen de oprukkende verstedelijking, maar aan de voorkant volop zicht geeft op het park. Het dak is gemaakt van houten shingles. Door het dakpakket per shingle taps te laten aflopen kon een dak worden gemaakt zonder de dikke dakrand die je normaal gesproken bij een shingles dak krijgt. Voor zover bekend is een shingles dak niet eerder zo verfijnd uitgevoerd.

Betonnen schijven vormen de ruggengraat van het gebouw, en delen de plattegrond in in een brede zone met de woonfuncties en een smalle zone met ruimte voor een royale gang en kunst. De constructieschijven staan 1,26 meter uit elkaar, over de hele lengte van de aanbouw, en lopen van begane grondvloer door tot aan het dak. De zone tussen de schijven wordt benut voor doorgangen, kasten en klein sanitair. Door de positie van tussenwanden in deze zone te alterneren valt het daglicht afwisselend in het brede deel of in het smalle deel van de verdieping en is elke ruimte voorzien van daglicht.

Programma
Uitbreiding Rijksmonument
Locatie
Leidsche Rijn, Utrecht
Opdrachtgever
Particulier
Opgeleverd
2015
Partners
Pieters Bouwtechniek, Utrecht / Nieman-Valk, Utrecht / Bouwonderneming T.J. van der Belt, Leusden / Opmaat, Groningen