Studentenwoningen in voormalig Stadskantoor Delft

Rooijakkers Architecten heeft het voormalige stadskantoor van Delft getransformeerd naar 91 zelfstandige studentenwoningen. Respect voor het oorspronkelijke ontwerp van Jo Coenen vormde het uitgangspunt van het plan. Rooijakkers kreeg daarom alle medewerking van deze gerenommeerde architect.

Karakteristiek aan het originele gebouw uit de jaren 80 is de postmoderne uitstraling met de lichtblauwe tegels, het ronde atrium in het hart van het gebouw en de ronde dakopbouw. Aan de buitenkant is slechts een klein aantal strategische ingrepen gedaan. Zo is de relatie met de Phoenixstraat vergroot door de de borstwering met tegels te vervangen door een verdiepingshoge pui. Enkele uitnodigende, cirkelvormige traptreden leiden de bewoners en bezoekers op een vanzelfsprekende manier naar de entree. 

Op de begane grond is veel ruimte gemaakt om ontmoetingen tussen de studenten te stimuleren. De algemene ruimte aan de Phoenisstraat wordt gebruikt als actieve gemeenschappelijke woonkamer. Het markante atrium in het hart van het gebouw heeft daarentegen de functie van ‘stille woonkamer’. Hier kunnen de studenten studeren, een boek lezen en een kop koffie drinken.

De zelfstandige studenteneenheden hebben allen een eigen badkamer, toilet en keuken. Ze zijn gesitueerd aan de gevels van het cirkelvormige gebouwdeel rondom het atrium en in de gebouwvleugel aan het binnenterrein. De gangen waaraan de entrees zich bevinden zijn breed , met ruimten die als open werkplekken gebruikt kunnen worden en uitzicht hebben op het atrium. De entreedeuren van de woningen hebben allen een eigen kleur, als herkenbare accenten in het verder rustige en functionele interieur.

Het oude stadskantoor van Delft is weer geschikt gemaakt voor een nieuwe levensfase met behoud van de functionele opzet en het originele karakter van het gebouw.

Programma
91 zelfstandige studentenwoningen
Locatie
Phoenixstraat, Delft
Opdrachtgever
Xior Student Housing
Opgeleverd
2016
Partners
DubbeLL-buurtontwikkelaars \ de Ingenieursgroep \ Nelissen Ingenieursgroep \ Eekhout Bouw