Verenigingsgebouw KR&ZV Het Spaarne

De Koninklijke Roei & Zeil Vereniging Het Spaarne (1885), is een roeivereniging in Heemstede. De vereniging is genoemd naar het Spaarne, het water waar deze vereniging aan ligt. Sinds 1927 is de vereniging gehuisvest aan het Marisplein in een beeldbepalend gebouw van architect K. Jonkheid ( 1893-1986 ). De elementaire opbouw en horizontale geleding van het gebouw doen denken aan de architectuur van Frank Lloyd Wright.

Het gebouw heeft de afgelopen eeuw de nodige verbouwingen ondergaan. Zo werd op last van de brandweer in 1961 de dertien meter hoge starttoren gesloopt. Het gebouw werd weliswaar aangetast in hoofdvorm en detaillering, maar had nog steeds de karakteristieke strakke opbouw met de zwarte gepotdekselde gevels en witte uitkragende dakranden. Het heeft dan ook de status van gemeente-monument.

In 2018 schreef de vereniging een tender uit voor het moderniseren en uitbreiden van de, boven de botenloods gelegen verdieping van het gebouw. Het gebouw was te klein, de faciliteiten waren verouderd, en voldeden bovendien niet meer aan de eisen van de KNRB (Koninklijke Nederlandsche Roeibond).

De grootste uitdaging van de opgave was het ruimtelijk inpassen van het volle programma-van-eisen, zonder te kort te doen aan de horizontale opbouw van het gemeente-monument. Met name de ruim 4 meter hoge krachtruimte was daarin een uitdaging.

Door deze ruimte inpandig te leggen en, evenals als de karakteristieke verenigingszaal, te voorzien van een grote lantaarn is dit vernuftig opgelost. Door de lantaarn krijgt de ruimte rondom daglicht.

De lagere gangruimte is aan de straatgevel gepositioneerd zodat naadloos wordt aangesloten op de horizontale dakranden van de bestaande bouw.

De buitengevel van deze nieuwe gangzone is een subtiele variant op de bestaande gepotdekselde gevels. Het heeft dezelfde horizontaliteit, die nog extra versterkt wordt door het ruim 20 meter lange horizontale kozijn.

Dit lange kozijn voorziet in een overvloed aan daglicht dat de roeiers begeleidt door de gang naar de kleedlokalen en sportzalen.

Het interieur van de nieuwe ruimtes (keuken, kleedruimtes, sanitair en ergo- en krachtruimte ed.) oogt fris en modern, en sluit qua kleurstelling ( ‘Spaarne-rood’, wit, grijstinten en hout ) aan op de bestaande verenigingszaal. Het weerspiegelt de identiteit van deze vermaarde maar ook moderne vereniging.

Programma
450 M2 uitbreiding verenigingsgebouw
Locatie
Marisplein 5, Heemstede
Opdrachtgever
Koninklijke Roei & Zeil Vereniging Het Spaarne
Status
Opgeleverd in 2023
Partners
Van Assema Bouw, Beverwijk \ IRg de Ingenieursgroep, Amsterdam \ Adviesburo J. van Toorenburg, Rijswijk \ LBP|Sight, Nieuwegein