Villa tussen bos en water

Villa tussen bos en water is gebouwd op een vrij kavel aan de rand van het bos. Het ontwerp speelt perfect in op de ligging tussen de beschutting van het bos en de openheid aan de waterkant. Voor de opdrachtgevers vormde privacy een belangrijk ontwerp-uitgangspunt. In het ontwerp voor deze woning zijn openheid en beschutting daarom vernuftig met elkaar gecombineerd.

Je betreedt de woning via een opening in een lange gesloten tuinmuur langs de bosrand. Er is aan deze kant slechts één lang venster, dat fungeert als een soort uitkijkpost. Achter deze tuinmuur blijkt de begane grond vrijwel geheel van glas, en hebben alle ruimten een sterke relatie met de tuin. De verschillende ruimten zijn geschakeerd rond een blauwe kern, waarin de trap, de keuken en het sanitair zijn opgenomen. Alle ruimten vloeien in elkaar over, maar blijven zelfstandig. Dit overvloeien wordt benadrukt door het gebruik van afgeronde hoeken in het interieur. De vide rondom de blauwe kern geeft een onverwacht verticaal accent aan de verder horizontaal georiënteerde woning.

Aan de bosrand vraagt de eerste verdieping, als een van latten gemaakte kijkdoos, boven de gesloten tuinmuur uit. De houten gevelbekleding van de verdieping refereert aan een boomhut aan de rand van het bos. Op afstand oogt de gevel gesloten. Eenmaal dichterbij zorgen de honderden houten latten voor een vriendelijke, verfijnde en eigentijdse uitstraling. De aandacht voor verfijning in materialisatie en detail geeft de woning karakter. 

De villa tussen bos en water is het resultaat van goed particulier opdrachtgeverschap. De praktische, esthetische en financiële aspecten van het project zijn optimaal met elkaar verenigd. Doordat wij als architect het volledige traject mochten begeleiden, waren wij in staat een bijzonder en gedetailleerd ‘maatpak’ te realiseren binnen het beschikbare budget. 

Programma
Vrijstaand woonhuis
Locatie
Vergulde Draakstraat, Almere Buiten
Opdrachtgever
particulier
Opgeleverd
2003
Partners
Bouwbedrijf J. Brouwer BV, Genemuiden / Ruppert bv, Oudekerk aan de Amstel / Dick Huijgens, Zeist
Fotografie
Robert Poeze \ Henk Dijkman
Prijs
Architectuurprijs Almere 2003