Woonhuis ’t Veen

Woonhuis ’t Veen is gebouwd op een kavel aan de Noorderhemweg in Roelofarendsveen. Dit was ooit de langste brug van Nederland en aan beide kanten omgeven door water. Door uitruil van kassengebied kwamen langs de Noorderhemweg drie langwerpige kavels vrij om te wonen. Het perceel van Woonhuis ’t Veen grenst aan twee zijden aan het water en staat in open verbinding met het Braassemermeer. Een prachtige plek om te wonen.

De opdrachtgever had haar woonwensen als volgt omschreven:

‘Ik hou van zowel ruimte als geborgenheid. Ik kan de wereld rondreizen zonder heimwee, maandenlang. Het idee dat ik ergens geaard ben en thuis kan komen, geeft me die ruimte. Ik houd van contact met buiten, wil graag even naar buiten lopen en buiten kunnen zitten met de deuren open. Maar ik wil nog wel geborgenheid voelen: genieten van buiten, zonder iedereen ‘binnen’ te halen. Ik ben creatief en hou van verrassende hoekjes en doorkijkjes. Maar het huis moet voor mij ook een rustpunt zijn, met helderheid en overzicht.’

Juist de tegenstellingen in haar wensen vormden de uitgangspunten voor het ontwerp. Het huis kreeg hoge én lage ruimtes, lichte en donkere plekken, beschutte en open kamers. De woning is open naar de tuin en naar het water, maar gesloten naar de straat en de buren. De eetruimte werd een mooie dubbelhoge ruimte, met een open trap naar de open slaapverdieping. De keuken, berging en het toilet zijn ondergebracht in een lage zone.

Gelet op de bouwkosten en energiekosten is het totale bouwvolume compact gehouden en is de woning voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Voor de bouwmaterialen zijn ook duurzame keuzes gemaakt. De woning is gebouwd in houtskeletbouw met schapenwol-isolatie en de gevels zijn afgewerkt met duurzaam Fraké-hout in verschillende afmetingen en afwerkingen.

Programma
Woonhuis
Locatie
Noorderhemweg 15a, Roelofarendsveen
Opdrachtgever
Particulier
Opgeleverd
2021
Partners
Johlex Bouw, Roelofarendsveen \ IRg de Ingenieursgroep, Amsterdam