Buitenste Binnen

Deze sfeervolle patiowoning is ontstaan door de verbouwing van een verdieping boven een winkelpand in het centrum van Doetinchem. Het ontwerp concept is gebaseerd op de omkering van binnen en buiten. De bestaande gesloten zwarte buitengevel bleef intact waardoor de nieuwe woning zich in zijn geheel naar binnen keert. Een nieuwe cirkelvormige binnentuin vormt het centrale punt van de woning. Dankzij de glazen binnengevel is er vanuit vrijwel alle ruimtes zicht op de patio en valt royaal daglicht in het hart van de woning binnen. Door voor een cirkel te kiezen, kon optimaal gebruik worden gemaakt van het binnenvallende daglicht en kon het grootst mogelijke woonoppervlak worden bereikt. Er zijn geen muren in de omloop, waardoor woonkamer, fitnessruimte en hal in elkaar overvloeien. 

De omkering tussen binnen en buiten betekende dat de buitengevel bijna volledig dicht is, op een paar kleine ramen en een erker na. Omdat de buitenmuur opnieuw moest worden geïsoleerd, konden we deze rond de hele woning opdikken en hierin kastenwanden, nissen en een erker opnemen. De greeploze kastdeuren zijn verborgen in de met houten latten beklede wanden, die ook een geluidsabsorberende werking hebben. Een diepe erker brengt het interieur in contact met de buitenwereld. Hij steekt als een glazen doos een paar meter uit de buitengevel en is in warm oranje uitgevoerd om het licht van de avondzon te versterken.

Er is veel aandacht besteed aan functionele details die (opberg)ruimte creëren en visuele ruis beperken. Zo hangt er in een nis in de keuken een uitklaptafel waaraan kan worden ontbeten en hebben de schuifdeuren ronde, gewelfde randen, die functioneren als greep en zorgen voor een goede ‘landing’ op de rond lopende wanden. De ronde wanden omarmen de bewoners en doordat alle vertrekken zich oriënteren op de binnentuin, is deze woning een ideale cocon om in tot rust te komen. 

Programma
Woonhuis, 249 m2 (excl patio 53 m2)
Locatie
Doetinchem
Opdrachtgever
particulier
Opgeleverd
2006
Partners
Rusink Bouwbedrijf-Interieur, Varsseveld \ Rusink Bouwbedrijf-Interieur, Varsseveld \ Tombergen, Gaanderen
Foto's
Luuk Kramer
prijs
publieksprijs APA, ArchitectuurPrijs Achterhoek 2007
Publicatie
de Architect