Stadswoningen Lookwartier

Op uitnodiging van de gemeente Doetinchem en wooncorporatie Sité Woondiensten heeft Rooijakkers Architecten in workshopverband het stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling van het terrein van de voormalige trammaatschappij in Doetinchem geoptimaliseerd. Vervolgens hebben we binnen dit plan opdracht gekregen voor het architectonisch ontwerp van vier stadswoningen en een woonzorgcomplex.

Voor de stadswoningen zijn we gestart met het ontwerpen van een standaardwoning. Later in het proces hebben wij met de individuele kopers 1-op-1-ontwerpsessies gehouden om deze standaardwoning aan te passen aan hun specifieke woonwensen, zoals de relatie binnen-buiten, vides, gewenste lichtval, split-level, boven of beneden wonen etc. Op deze manier kon binnen heldere kaders een standaardwoning verworden tot een maatpak. 

Het gevelontwerp van de woningen verwijst naar de trammaatschappij die zich oorspronkelijk op dit terrein bevond. Die sfeer is terug te vinden in de gekozen materialen en gevelcompositie. De verticale belijning refereert aan tramrails en is uitgevoerd als geïntegreerde open regenwaterafvoeren. De gevelvlakken hiertussen zijn afwisselend gevuld met fraai verticaal metselwerk en vlakken met horizontale houten delen. Binnen dit gevelpatroon zijn verschillende raamindelingen mogelijk – passend bij de individuele woonwensen – zonder het gevelbeeld te verstoren.

Programma
4 stadswoningen
Locatie
Koperen Kees, Doetinchem
Opdrachtgever
Sité Woondiensten, Doetinchem
Opgeleverd
2010
Partners
ABT, Velp \ Schoonderbeek en Partners Advies, Ede \ Goldewijk, Doetinchem \ Klein Poelhuis, Doetinchem